Coffee Talk met Jochen Heytens

Een nieuwe Coffee Talk, dus ook een nieuwe gast, Jochen Heytens. Een Coffee Talk, die niet was zoals alle andere. We hadden elkaar nog nooit eerder gezien of gesproken. TeamChefs was voor Jochen nog totaal onbekend. Hij is ook zelf geen kok of zaalverantwoordelijke, maar waarom dan toch deze Coffee Talk met Jochen als gast? Wel… Zijn bedrijf wordt getroffen vanuit alle hoeken, de restaurantsector, de hotelsector en de eventsector. Drie sectoren die het heel zwaar te verduren krijgen tijdens deze crisis.

Maar hoe gaat het nu met hem? Na ondertussen al meer dan 7 weken sluiting stel ik hem 7 vragen.

1° Wie ben je?
“Ik ben Jochen Heytens, meehelpend zaakvoerder van Hotel – Restaurant – Feestzaal Shamrock en van wijn, cocktail en tapasbar Annexx. Beiden gelegen in Tielt.”

2° Hoe zou je jullie zaak omschrijven?
“De Shamrock is een gevestigde waarde in Tielt sinds 1972. Mijn schoonouders hebben dit toen opgestart en in 2000 hebben mijn echtgenote en ik het overgenomen. Sinds 2000 zijn we constant bezig met vernieuwen en uitbreiden, elk jaar pakken we wel iets aan.

Daardoor zijn we gegroeid tot hoe het nu is. Voornamelijk een businesshotel met luxekamers, daarnaast hebben we ook een modern en gastronomisch restaurant, hebben we twee verschillende feestzalen en sinds kort is onze trendy wijn- en tapasbar er ook bijgekomen.

We hebben alles in huis om hotelgasten, maar ook gasten van buitenaf, een onvergetelijk moment te laten beleven.”

3° Wat was het eerste dat in jouw hoofd omging als je te horen kreeg dat we zouden moeten sluiten?
“Ons eerste idee was van oké twee tot drie weken, dat zullen we wel overleven, geen probleem. We zagen het als een extra vakantie voor onszelf en ons personeel. We stonden er niet echt meteen bij stil, alles werd ook heel erg snel beslist.”

4° Ben je op zoek gegaan naar alternatieven om deze periode te overbruggen?
“Na twee tot drie weken sluiting hadden we echt wel zoiets van… Wat doen wij hier eigenlijk? Er komt niets meer binnen, onze leningen moeten afbetaald worden. We mogen onze zaak ook gewoon niet laten vergeten bij het publiek. We hebben geen zittend gat, dat is gewoon eigen aan onze sector.

Zo zijn we eerst gestart met een tapasbox voor Moederdag, die hebben we samengesteld met onze chef. Terwijl we bezig waren kwam het idee om eens te testen of dagmenu’s zouden aanslaan bij het publiek en we zijn blij dat we ermee gestart zijn, het is een succes!

Kunnen we hiermee de grote winst halen? Neen, maar op deze manier komt er wel iets binnen en kunnen we ook onze personeelsleden wat helpen, zo komt af en toe iemand een handje toesteken. Op deze manier blijven ze ook wat bezig en blijft de Shamrock onder de mensen voortleven.”

5° Hoe zien jouw dagen eruit op dit moment?
“Het zijn echt lange dagen. Gelukkig zijn we nu gestart met de tapasbox en met onze dagschotels. We doen ook zelf de afwas en de opkuis met ons gezin om op deze manier personeel uit te sparen, hierdoor zijn onze dagen ook opnieuw meer gevuld.

6° Hoe kijk jij naar de toekomst?
“Heel onzeker en met heel veel vragen, net zoals velen. We zijn een hotel die het vooral van zakelijke gasten moet hebben. Wanneer gaan we opnieuw onze deuren mogen openen? Juni, juli? Niemand weet het en dan komt de vakantie eraan, dat is sowieso al een kalmere periode voor ons hotel. Ik denk dat ons hotel zeker tot september wel zo goed als leeg zal staan.

Eigenlijk zie ik het allemaal niet zo goed in. Als we ons restaurant opnieuw zullen mogen openen, hoe zal het zijn? Met plexiglas? Met mondmaskers?

Ook voor onze personeelsleden. We hebben 40 vaste werknemers, maar we zullen ze helaas niet meteen allemaal opnieuw te werk kunnen stellen. Een groot deel van ons personeel zijn jonge mensen. Ze hebben recent gekocht of hebben nog een jong gezinnetje, we willen deze mensen ook niet in de steek laten, maar in het begin zullen we ze gewoon niet allemaal werk kunnen geven. Daarom zullen we starten met een beurtrolsysteem.

We hebben heel veel ruimte om onze gasten te spreiden, we hebben heel veel ideeën hoe we zouden kunnen opstarten, maar we hebben gewoon geen perspectief en dat maakt het zeker niet gemakkelijk.”

7° Heb je nog een boodschap voor de horecaliefhebbers onder ons?
“We zullen het in de horeca zeker enkele jaren meedragen, maar als we dit overwinnen zullen we er staan, nog sterker dan voorheen. Only the strong survive en laat dat iets zijn wat onze horeca sterk maakt.

Als Club Brugge supporter, No Sweat No Glory en zeker bluven goan!





Bedankt Jochen voor deze open en eerlijke babbel. Het was fijn om je te leren kennen en ik hou je eraan, als alles voorbij is zullen we samen een pint pakken! Hopelijk tot snel!

Om opnieuw te genieten van alles wat Shamrock plaatselijk te bieden heeft is het helaas nog even wachten, maar wat dacht je van een lekkere dagschotel of om de sfeer van Annexx tot bij jou thuis te brengen? Neem dan snel een kijkje op de website en bestel je dagschotel of de Annexx To Share Box online!

Shamrock NV
Euromarktlaan 24
8700 Tielt
www.shamrock.be
www.annexx.be

Reageer

Your email address will not be published.

De koffie staat bijna klaar...