Coffee Talk met Martijn Defauw

Onze eerste gast moest ongetwijfeld Martijn Defauw zijn! Waarom? Martijn was mijn eerste stage-mentor. Een periode uit mijn jeugd die ik niet snel zal vergeten. Ik dacht vroeger altijd dat gastronomische keukens gelijk stonden aan gebrul tijdens het service, maar daar was geen sprake van in de keuken van Martijn. Lachen en de beste moves bovenhalen op de beste Urban platen, dat was er dagelijkse kost. Ik heb er magische momenten beleefd en heel veel geleerd.

Maar hoe gaat het nu met hem? Na ondertussen al 7 weken sluiting stel ik hem 7 vragen.

1° Wie ben je?
“Ik ben Martijn Defauw (32) van Restaurant Rebelle uit Marke.”

2° Hoe zou je Rebelle omschrijven?
“Rebelle en bistronomie gaan hand in hand. We serveren één menu aan een scherpe prijs, zodat mensen vlot terugkomen en zonder gat in hun portefeuille Rebelle kunnen verlaten. Rebelle moet voor iedereen toegankelijk zijn. Een seizoensgebonden keuken met Oosterse invloeden, waar de korte keten centraal staat. In mijn keuken kook ik vooral op het gevoel. Zo kijk ik vanuit de keuken uit op onze tuin. Als het volgens de kalender al lente is, maar buiten ziet het er nog steeds grauw en koud uit, dan wachten we nog even met dat lentegevoel.”

3° Wat was het eerste dat in jouw hoofd omging als je te horen kreeg dat we zouden moeten sluiten?
“Het begon als iets die niet au-serieux werd genomen. Ongeveer één en een halve maand nadat we terug waren uit China, waar we geweest waren voor Jong Keukengeweld, begon alles in China te sluiten door de uitbraak van Corona. Toch leek het zo ver weg en hield ik het wat op afstand. Ik kijk ook niet veel naar het nieuws en was er dus niet zo mee bezig.

Daar kwam snel verandering in toen mensen plotseling massaal bestellingen voor events begonnen te cancelen en toen de gasten in het restaurant er meer en meer over begonnen te praten. Wanneer via de media werd meegedeeld dat we die bewuste vrijdagavond moesten sluiten, was het echt van… Wow dit is hier echt.

4° Ben je op zoek gegaan naar alternatieven om deze periode te overbruggen?
“Niet meteen, mijn eerste idee was dat we twee weken gingen moeten sluiten. In het begin was er ook veel onduidelijkheid en daarom dachten we, we zullen afwachten. Stel dat we binnen twee weken opnieuw de deuren mogen openen… Een afhaalmenu en de organisatie daarrond op poten zetten neemt wel wat tijd in beslag.

Door de aankondiging van het exit-plan wisten we dat we zeker nog één maand gesloten zouden zijn en daarom hebben we dan toch beslist om te starten met een afhaalmenu. We zijn op zoek gegaan naar een systeem om het DNA van Rebelle in de huiskamer van de mensen kunnen krijgen.”

5° Hoe zien jouw dagen eruit op dit moment?
“We zijn gestart met een grote kuis bij Rebelle, zoals velen… (lach). Bij Rebelle hebben we ook een grote tuin en daar hebben we een groot stuk omgeploegd en hebben we er een serre op geplaatst.

Sinds de lockdown hebben we ook veel meer familiemomenten met het gezin, wat normaal gezien iets is voor de weekends, en zoals velen mama’s en papa’s is helpen bij het schoolwerk van de kids een dagelijkse opdracht geworden.

In het begin van de lockdown testte ik ook nieuwe dingen uit in de keuken, maar op den duur vond ik het nogal moeilijk, omdat we niet echt perspectief hebben. Ik kan nu bijvoorbeeld wel dingen gaan uitproberen met asperges, maar misschien kunnen we pas opengaan als er geen lokale asperges meer te verkrijgen zijn. Het voelde wat nutteloos op een bepaald moment, dus dit heb ik wat aan de kant geschoven.

Een leuke afwisseling was ook een opdracht voor een bedrijf uit Brussel. Dit bedrijf test, beoordeeld en reikt labels uit aan allerlei producten die in supermarkten en grootwarenhuizen terechtkomen. Normaal gezien komen hiervoor chefs vanuit de hele wereld naar ons land, maar op dit moment krijgen ze deze chefs niet tot in België en daarom hebben ze beroep gedaan op heel wat chefs uit eigen land.”

6° Hoe kijk jij naar de toekomst?
“Eigenlijk redelijk rooskleurig. Ik ben niet iemand die snel mijn hoofd laat hangen. Dat er maatregelen zullen moeten getroffen worden alvorens we terug kunnen openen, daar zijn we ons bewust van, maar laat ons hopen dat we toch geen plexiglas tussen de gasten zullen moeten plaatsen.”

7° Heb je nog een boodschap voor de horecaliefhebbers onder ons?
“Volhouden en help de restaurants!”





Bedankt Martijn voor de fijne babbel, het was plezant om elkaar nog eens te spreken! Hopelijk tot snel bij Rebelle!

De gerechten van restaurant Rebelle tot in jouw huiskamer krijgen? Neem dan snel een kijkje op hun Facebook-pagina!

Rebelle
Rekkemsestraat 226
8510 Marke (KORTRIJK)
www.restaurantrebelle.be

Reageer

Your email address will not be published.

De koffie staat bijna klaar...