Pompelmoes – fruit van het jaar 2020

Elk jaar rijken ze bij We’re Smart World, de stichter van o.a. de Week van Groenten en Fruit, een Award voor ‘Fruit van het jaar’.

We’re Smart World, het bedrijf van Frank Fol, ook gekend als DE Groentekok, wil mensen en bedrijven samenbrengen die gezond, ecologisch en duurzaam bezig zijn.

We zijn nu toch al november, dus stilaan tijd om te beginnen denken aan 2020. En welke fruitsoort kreeg de titel van FRUIT VAN HET JAAR 2020 op zijn citrusvel geschreven?

De pompelmoes! Hoeraaa!

De pompelmoes is een ronde subtropische citrusvrucht met wit, lichtroze of donkerroze vruchtvlees. De smaak is eerder zuur, zoals bij alle citrusvruchten, maar neigt enigszins naar bitter. Maar wat vertelt de kleur dan over de smaak van de pompelmoes? Wel het is simpel… Hoe donkerder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak.

Aan wat groeit die pompelmoes nu?

Aan de grapefruitplant. Deze plant wordt meestal 5 tot 6 meter hoog en in extreme gevallen zelfs tot wel 15 meter. De bladeren zijn dun en donkergroen, en worden tot 15 cm lang. De bloemen zijn ongeveer 5 cm lang, wit, en hebben 4 bloembladen.

De pompelmoes bij ons in de keuken.

Ze kunnen een paar dagen op kamertemperatuur bewaard worden, of twee weken in de koelkast. Zowel het sap als de partjes kan je invriezen. Alle citrusvruchten horen goed te ruiken en stevig en zwaar aan te voelen. Als je een pompelmoes in de winkel koopt, dat er dan zeker op dat het een vlakke en stevige schil heeft. Als er roze vlekjes op de schil zijn, is dat een goed teken. Deze vlekjes willen namelijk zeggen dat het fruit sappig is en sterk van smaak. Bij een sponzige schil is er gebrek aan vruchtvlees en sap. Door de verschillende soorten zijn pompelmoezen het hele jaar verkrijgbaar.

Leuk extraatje:

De pompelmoes bevat evenveel vitamine C als een sinaasappel, maar bevat voor de helft minder suikers. Toch wel de switch waard, niet?

Meer weten over We’re Smart World? https://weresmartworld.com/nl

Reageer

Your email address will not be published.

De koffie staat bijna klaar...