Bloemkool – groente van het jaar 2020

Elk jaar rijken ze bij We’re Smart World, de stichter van o.a. de Week van Groenten en Fruit, een Award voor ‘Groente van het jaar’.

We’re Smart World, het bedrijf van Frank Fol, initiatiefnemer sinds 2009. Doel van de actie is lokale telers in de spotlights te zetten en naar de toekomst toe een soort ‘autosalon’ uit te bouwen voorde sector. Zoals elk jaar gebeuren er weer een hele reeks activiteiten tijdens en rond de week.

Nog enkele weken en we starten een nieuw jaar dus… Voor 2020 werd de bloemkool verkozen tot GROENTE VAN HET JAAR! Dat vinden wij alvast kool, euhmm cool.

Deze ronde koolgroente, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen is één van de meest populaire groenten in België en Nederland

Bij de boer.

De bloemkool vraagt een flinke bemesting om de boorders tegen te gaan. Deze insecten, boorders, dringen tot diep in de bloemkool in. Wanneer men niet zou gaan bemesten bestaat de kans op te vroege koolvorming, het te vroeg vormen van kleine bloemkooltjes. Dit kan ook gebeuren als de planten niet goed kunnen doorgroeien. De grond moet dus steeds voldoende vochtig zijn. Zodra de kool te zien is moet deze bedekt worden met zijn blad, anders zal de kool niet mooi wit blijven, maar verkleurt hij geel tot zelfs bruinachtig.

De bloemkool bij ons in de keuken.

Bloemkool is de meest gekende en populairste koolsoort in onze keuken, die zowel rauw als hapje of bereidt wordt gegeten. Ook de bladeren van de bloemkool zijn perfect eetbaar, als kool. Het is een groente dat bij veel gerechten past, maar toch grotendeels met aardappelen gecombineerd wordt. Je kan de kool enkele dagen in de koelkast bewaren.

Weetje:

De Week van Groenten en Fruit in 2020 vindt plaats van 4 tot 10 mei. Noteer dit dus alvast maar in de agenda.

Reageer

Your email address will not be published.

De koffie staat bijna klaar...